Μενού Κλείσιμο

ΟΧΙ στην ακρίβεια. Άμεση λήψη μέτρων

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα περισσότερα νοικοκυριά, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βιώνουν ένα πολύ ισχυρό σοκ ανοίγοντας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο διπλασιασμός ή και ο συχνά τριπλασιασμός των ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, φέρνουν την πλήρη ανατροπή του οικονομικού σχεδιασμού της καθημερινότητας των πολιτών, οδηγώντας τους κυριολεκτικά στα πρόθυρα της απελπισίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα παπαγαλάκια της στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αποδίδουν τα αίτια αυτών των εξοργιστικών χρεώσεων είτε αποκλειστικά στη διεθνή αύξηση των τιμών στα καύσιμα, είτε στην υποτιθέμενη στροφή σε φιλικότερες πηγές ενέργειας που όμως κοστίζουν ακριβότερα, κατά τα λεγόμενά τους. Επίσης, συχνά, χρησιμοποιούν νεφελώδεις και ασαφείς όρους όπως “πληθωριστικές πιέσεις” ή “ενεργειακή κρίση” για να αποδώσουν εκεί το ράλι των τιμών της ενέργειας κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν είναι αληθές. Η ενεργειακή ακρίβεια οφείλεται ξεκάθαρα στην πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να μεγιστοποιήσει το κέρδος των παρασιτικών κολλητών της, που λυμαίνονται τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα, είτε μέσω της ιδιωτικοποίησης των επικερδών τμημάτων της ΔΕΗ, είτε μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, υπενοικιάζοντας στην πραγματικότητα το δίκτυο της ΔΕΗ, με μοναδικό κεφάλαιο κάποια καλή γνωριμία στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Στην ουσία, η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λογιστικό τρικ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ο μοναδικός του σκοπός είναι η εξασφάλιση της υπερκερδοφορίας των αεριτζήδων ημέτερων εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Με τη θεσμοθέτηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας και της Οριακής Τιμής Τιμολόγησης εξασφαλίζεται για τους πάροχους, η αύξηση της τιμής λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά τουλάχιστον 34% παραπάνω από τις αυξήσεις στη χονδρική!

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε πολλές χώρες υπήρξε άμεση κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές της ενέργειας, η οποία είναι πράγματι υπαρκτή αλλά όχι στα ληστρικά επίπεδα της χώρας μας, σε ποσοστά της τάξεως του 200 και 300%. Ενδεικτικά, στη Γαλλία, χάρη στην κρατική παρέμβαση, το ποσοστό αύξησης που θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή δεν θα υπερβεί το 4%, στην Πολωνία σχεδόν μηδενίστηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα προϊόντα ενέργειας και στην Ουγγαρία επιβλήθηκε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Με λίγα λόγια, οι Έλληνες πληρώνουμε μακράν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουμε μισθούς της τάξεως των 250.000 ευρώ στα διευθυντικά στελέχη των κρατικοδίαιτων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο Χέρι μας” λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ακρίβεια και απαιτούμε άμεσα:

  • Κατάργηση των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, της θέρμανσης και των βασικών δημόσιων αγαθών.
  • Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος, ενέργειας και νερού.
  • Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος.