Μενού Κλείσιμο

«Τελειώνει» τα τμήματα της Ορεστιάδας ο νόμος Κεραμέως!

Τελειωμό δεν έχουν τα «κατορθώματα» της κας Κεραμέως (υπουργού «Ιδιωτικής» Παιδείας) που έχει βάλει στο “μάτι” να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση, το δημόσιο πανεπιστήμιο και κυρίως τα ΑΕΙ που βρίσκονται στην περιφέρεια. «Κατορθώματα» που εντάσσονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για διάλυση κάθε τι δημόσιου και της άνευ όρων παράδοσης στα ιδιωτικά και μεγάλα συμφέροντα.

Πέρα από όλα τα άλλα που αναφέρονται στο «νομοσχέδιο Κεραμέως» (αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λίγο πριν τις πανελλαδικές, αστυνομία στα πανεπιστήμια, ν+2 στα χρόνια φοίτησης, διαγραφές φοιτητών, εξίσωση πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων με 3ετή κολλέγια κτλ.), η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυριολεκτικά θα αφανίσει τα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων.

Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό, αρκεί μια απλή σύγκριση στο «πριν» και το «μετά» του νομοσχεδίου Κεραμέως  για τα δύο τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Ορεστιάδας. Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αριθμός εισακτέων για το 2020 ήταν 272 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας 195 φοιτητές-τριες. Με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο (το οποίο συνέταξαν χωρίς κανένα ακαδημαϊκό ή εκπαιδευτικό κριτήριο για να το υποστηρίξουν), και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περυσινές βαθμολογίες εισαγωγής με τις προτεινόμενες «αλλαγές Κεραμέως» για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισέρχονταν…30 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας… ΚΑΝΕΝΑΣ…

Ουσιαστικά δηλαδή είναι ζήτημα ενός – δύο ετών να κλείσουν οι σχολές της Ορεστιάδας. Το τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή, που ήδη πλήττεται από την υπανάπτυξη και την πληθυσμιακή συρρίκνωση, δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε στις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Με λίγα λόγια, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικό χαρακτήρα και θα εξαφανίσει την αναπτυξιακή συνεισφορά των τμημάτων της Ορεστιάδας, που έχουν καταφέρει τη διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία αλλά και την πολιτιστική συνεισφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φυσικά θα έχει και τραγικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, αφού καθηγητές και φοιτητές έχουν σημαντική θέση στην οικονομική δραστηριότητα (ενοικιαζόμενα σπίτια, κύκλος εργασιών τμημάτων, προμήθειες, έξοδα διαβίωσης και αναψυχής κ. τ. λ).

Η κα Κεραμέως και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του Έβρου (και όχι μόνο), που στηρίζουν τις «αλλαγές» – «καταστροφές» της υπουργού στη δημόσια παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μπορούν να είναι περήφανοι πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταφέρουν να «κλείσουν» τις σχολές της Ορεστιάδας μετά από 22 χρόνια λειτουργίας. Οι δηλώσεις και το δήθεν ενδιαφέρον για την ενίσχυση των τμημάτων δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά «στάχτη στα μάτια» και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών. Το πιθανό κλείσιμο των τμημάτων θα φέρει φαρδιά πλατιά τη συναίνεση και την υπογραφή των κυρίων Δημοσχάκη, Κελέτση και Δερμεντζόπουλου και όλων αυτών που σιωπούν ενώ βλέπουν το «έγκλημα» και δεν αγωνίζονται για την αποτροπή του.

Δεν περιμέναμε καμία αντίδραση από το δήμαρχο Ορεστιάδας, που ούτως ή άλλως παθητικά παρακολουθεί τις δυσμενείς εξελίξεις για την περιοχή, την απαξίωση και ερήμωσή της. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα…

Ευθύνες έχει και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (κ. Γαβρόγλου), που με την άνευ κριτηρίων «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ δημιούργησε 13 γεωπονικές σχολές (από 5-6) και 5 τμήματα δασολογίας (από 2). Παράλληλα απελευθέρωσε, ουσιαστικά, τις μεταγραφές φοιτητών και τις μεταθέσεις των καθηγητών σε κεντρικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αποψιλώνονται οι περιφερειακές σχολές και τμήματα από φοιτητές και έμπειρο διδακτικό προσωπικό.

Επειδή, πλέον, η σιωπή είναι συνενοχή, τους θέτουμε όλους προ των ευθυνών τους. Όχι μόνο τους πολιτικούς και θεσμικούς εκπροσώπους του τόπου αλλά και τους πολίτες- δημότες. Δεν μπορεί κανείς να πει πλέον «δεν άκουσα- δεν είδα- δεν ξέρω». Η καταστροφή της Ορεστιάδας φέρνει φαρδιά- πλατιά την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή τα ψέμματα και τα παραμύθια τελειώνουν, επαναφέρουμε επιτακτικά την πρόταση που έχουμε εδώ και καιρό καταθέσει! Εάν θέλουν να στηρίξουν πραγματικά την «ακριτική» Ορεστιάδα (για την οποία χρησιμοποιούν πολύ ωραία και εντυπωσιακά επίθετα κάθε φορά που… «έρχονται ζόρια»…) να αποφασιστεί άμεσα και να υλοποιηθεί η δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής και δύο ακόμη τμημάτων, παρεμφερών των ήδη λειτουργούντων, ώστε να μετατραπεί η 4η έδρα του ΔΠΘ σε μια πόλη – κέντρο των Γεωτεχνικών Επιστημών. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια και… μασάζ για τις «μαύρες μέρες και χρόνια» που έρχονται.

ΥΓ: Όταν κλείνουν σχολεία και σχολές, ανοίγουν φυλακές (κέντρα κράτησης)…