Μενού Κλείσιμο

Ούτε ένα ευρώ για υποδομές στα τμήματα της Ορεστιάδας

Μόλις την περασμένη Παρασκευή (3 Απριλίου 2020) εγκρίθηκε με τηλεδιάσκεψη από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα η ομόφωνη πρόταση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για μια σειρά έργων υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Η 4η έδρα του ΔΠΘ, η Ορεστιάδα, απουσιάζει παντελώς από την πρόταση. Ούτε ένα «τούβλο», ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται για υποδομές στα τμήματα της Ορεστιάδας!

Σε ένα πρόγραμμα 105 εκ. ευρώ, που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Θρακικού Πανεπιστημίου τις επόμενες δεκαετίες η Ορεστιάδα δεν έχει «θέση». Ούτε για το «θεαθήναι», ούτε για «ξεκάρφωμα». Είναι υπερπλήρης υποδομών.

Θέλησε η «ηγετική ομάδα» του Δημοκριτείου να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την άφησε κι έδειξε τις προθέσεις της παρασυρόμενη, προφανώς, από κάποιους που δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν το «μένος» τους στην 4η έδρα. Κάτι που φάνηκε από την πρόταση και για τα νέα τμήματα. Βρήκε απέναντί της και μια δημοτική αρχή και τον δήμαρχο, Βασίλη Μαυρίδη, που ή αδυνατεί ή εθελοτυφλεί ή σκέφτεται το πολιτικό του μέλλον, οπότε δεν έπεσε «ούτε ντουφεκιά» για την «τιμή των όπλων».

Η απογοήτευση των ανθρώπων του Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, που κάνουν μεγάλες προσπάθειες και διατηρούν τις σχολές σε υψηλό επίπεδο, είναι απόλυτα δικαιολογημένη αφού βλέπουν να αντιμετωπίζονται σαν «αποπαίδια» και «περιττό βάρος». Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους από 2.100 εγγεγραμμένους φοιτητές των δύο σχολών και τους 100 περίπου μεταπτυχιακούς.

Όσο για τις δικαιολογίες που πήγαν να ψελλίσουν κάποιοι περί επιλεξιμότητας έργων κ. τ. λ, μια επίσκεψη στη σελίδα www.sdit.gov.gr αρκεί για να τους διαψεύσει. Μέχρι και αστικές αναπλάσεις περιλαμβάνει!

Η πρόσφατη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επιτακτική ανάγκη να μείνει «ζωντανή» η περιοχή, να ενισχυθεί, να αναπτυχθεί. Μόνο που αυτά δεν επιτυγχάνονται με χτυπήματα στην πλάτη. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, διεκδίκηση, ουσιαστικές και θαρραλέες προτάσεις – παρεμβάσεις κόντρα σε κοντόφθαλμους σχεδιασμούς και προσωπικές εμπάθειες που απαξιώνουν και πριονίζουν τις προοπτικές της περιοχής.

Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας» επαναφέρει και επαναδιατυπώνει την πρότασή της για πραγματική αναβάθμιση των σχολών της Ορεστιάδας, την ίδρυση και λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής και δύο επιπλέον πανεπιστημιακών τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης. Καλεί δε τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση και από κοινού και με συναντίληψη να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την υλοποίησή της έτσι ώστε να μετατραπεί η Ορεστιάδα σε μια πόλη – έδρα γεωτεχνικών επιστημών, με σημαντικό επιστημονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, δε μας ξενίζουν τα συγχαρητήρια της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την πρόταση του ΔΠΘ και την έγκρισή της αφού, ούτε άκουσαν, ούτε ρώτησαν, ούτε έμαθαν, ούτε ξέρουν για την «αποκλεισμένη έδρα του ΔΠΘ». Εντύπωση προκαλεί όμως η σιωπή των τριών (3) κυβερνητικών βουλευτών του Έβρου. Αλήθεια, συμφωνούν με τον αποκλεισμό της Ορεστιάδας από το πρόγραμμα- μαμούθ του ΔΠΘ, αντιλαμβάνονται τι γίνεται και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν;

Όσο για τις ΝΟΔΕ Έβρου της Νέας Δημοκρατίας της Αν. Μακεδονίας- Θράκης που με ανακοίνωσή τους «πανηγυρίζουν» για την πρόταση του Πανεπιστημίου και την έγκρισή της, τις παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών Ορεστιάδας. Στον κόσμο τους χωρίς καμία, απολύτως, αντίληψη. Μόνο για μπράβο και συχαρίκια είναι.