Μενού Κλείσιμο

Οι θέσεις της Κίνησης στο ΔΣ της 12/2

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, στις 11/2/2020, η δημοτική ομάδα της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» έθιξε τα παρακάτω ζητήματα:

  • Εξέφρασε την αγανάκτηση της για την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση όπου θα αποδίδεται στους Δήμους το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με σκοπό να καταργηθεί στην ουσία η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αφενός, μία τέτοια ρύθμιση μονιμοποιεί αυτή την άδικη φορολόγηση που υποτίθεται θα είχε προσωρινό χαρακτήρα, αφετέρου θα οδηγήσει στη δημιουργία Δήμων πολλών ταχυτήτων, καθώς Δήμοι όπως ο δικός μας, με μικρές αντικειμενικές αξίες ακινήτων και μικρό πληθυσμό, θα έχουν ελάχιστα έσοδα κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκεί η χρηματοδότηση ακόμα και για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες του δήμου Ορεστιάδας.
  • Διαφώνησε με την συνεχιζόμενη απαξίωση των Δημοτικών Συμβουλίων από την κυβέρνηση, που αφαιρεί συνεχώς αρμοδιότητες από αυτά και εσχάτως τις μεταβιβάζει απευθείας στα υπουργεία, ειδικά για θέματα που αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις, γράφοντας έτσι στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
  • Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν οι σχολικές καθαρίστριες, για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και βελτίωση των επαγγελματικών συνθηκών τους. Καλέσαμε και τον δήμαρχο, κύριο Μαυρίδη, με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ, να πιέσει μαζί με όλους τους υπόλοιπους δημάρχους σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να βρεθεί επιτέλους μία λύση για τις καθυστερήσεις πληρωμής των αποδοχών των σχολικών καθαριστριών.
  • Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με την στελέχωση του ιατρείου Κοινότητας Νέας Βύσσας, έγινε μία αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στα περιφερειακά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας του Δήμου Ορεστιάδας, από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας, Αθανάσιο Κυργιάννη. Περιέγραψε τις στρεβλώσεις στο σύστημα πλήρωσης των θέσεων στα περιφερειακά ιατρεία, τα προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές μονάδες υγείας από την έλλειψη προσωπικού, καυτηρίασε την μικροπολιτική στάση κάποιων που παρουσίασαν ως προσωπική τους επιτυχία την προκήρυξη θέσεων ιατρών που είχαν προκηρυχθεί ήδη και τόνισε την αναγκη να υπάρξεια πολιτική πίεση για να προκηρύσσονται θέσεις ιατρικού προσωπικού στην περιοχή μας, ούτως ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν κενά και ελλείψεις.
  • Τέλος, καταγγείλαμε τη στάση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος έδωσε ρητή οδηγία στους Δήμους για πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι και ο Δήμος Ορεστιάδας ακολουθεί την ίδια στάση, καθώς αντί να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα του Δήμου, προκρίνει λύσεις με άξονα την ιδιωτικοποίηση, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα επιβαρύνουν τον δημότη της Ορεστιάδας με δυσβάσταχτες χρεώσεις. Επιπλέον, κάναμε για πολλοστή φορά τη διαπίστωση ότι η ανακύκλωση στον Δήμο Ορεστιάδας δεν εφαρμόζεται σωστά κι αυτό αποτυπώνεται στα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, βάσει των επίσημων στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί.