Μενού Κλείσιμο

Ψήφισμα κατά του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Ενόχλησε η πρωτοβουλία της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» για έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ορεστιάδας, καθώς αντί να στηριχθεί, όπως έγινε για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη, ομόφωνα, είδαμε τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους να εκθειάζουν τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του Δήμου, απαξιώνοντας μάλιστα την πρωτοβουλία μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά τα μέλη της δημοτικής αρχής δυσκολεύονται να αντιληφθούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα, αυτή τη φορά, το καθολικό αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε όλη τη χώρα κατά του αναπτυξιακού νόμου. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ όλη η Ελλάδα στον χώρο της αυτοδιοίκησης βράζει με το άρθρο 179, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης έβγαζε φωτογραφίες με τον εμπνευστή του νομοθετικού αυτού εκτρώματος Άδωνι Γεωργιάδη, πιστοποιώντας έτσι την αδιαφορία του για τις συνέπειες μίας τέτοιας απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης. Το ψήφισμα που ο δήμαρχος απέφυγε να το θέσει άμεσα προς ψήφιση είναι το εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) με αφορμή το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο. Διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δίνουν το δικαίωμα στους δημάρχους να εκχωρούν υπηρεσίες του δήμου, όπως η συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, χωρίς να απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Παράλληλα στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στην συνδικαλιστική έκφραση Συλλόγων και Συνδικάτων.


Συνέπειες της νομοθετικής ρύθμισης θα είναι η υποβάθμιση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αύξηση των δημοτικών τελών και ανασφάλεια στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων.
Ζητάμε:

  • Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που παραχωρεί τα πάντα στους ιδιώτες.
  • Τη δυνατότητα και τη χρηματοδότηση ώστε οι Δήμοι να στελεχωθούν με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να αποκτήσουν τη δυνατότητα αγοράς επαρκών υλικοτεχνικών μέσων.
  • Δεσμευόμαστε ότι ακόμα και αν ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο δεν θα το ενεργοποιήσουμε.
  • Υπερασπιζόμαστε τον αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.»