Μενού Κλείσιμο

Αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας μέσω του νέου ΝΣ για τους ΟΤΑ

Από νωρίς έδειξε τις προθέσεις της για την τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την ψήφιση του νομοσχεδίου περί “κυβερνησιμότητας” στους Ο. Τ. Α.
Χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τις απόψεις του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΕ-κομματικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένου Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, η νέα κυβέρνηση επαναφέρει το γνωστό “δημαρχοκεντρικό” μοντέλο, αλλοιώνοντας, εντέλει, την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία της 26ης Μαΐου.

Πρόκειται για την ακύρωση του δημοκρατικότερου και δικαιότερου εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής, την οποία η κυβέρνηση κατήργησε πριν καν εφαρμοστεί, πριν να δοκιμαστεί για να διαπιστωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Με αξιοσημείωτη σπουδή έστρωσε και πάλι το χαλί σε ένα απαρχαιωμένο και προσωποκεντρικό σύστημα διοίκησης των δήμων, αποδίδοντας την εξουσία στον δήμαρχο και στις διορισμένες από τον ίδιο επιτροπές.

Έχει όμως σημασία να κατανοήσουν άπαντες τους λόγους για τους οποίους η νέα κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή, “αποκαθιστώντας” τους δημάρχους, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. 

Αφενός για να ξεπληρώσει τα προεκλογικά γραμμάτια προς τους αιρετούς του χώρου της, για τη βοήθεια που της προσέφεραν να ανέλθει στην εξουσία, αφετέρου για να αποδυναμώσει περαιτέρω τις ομάδες της μειοψηφίας στα δημοτικά συμβούλια, αίροντας πιθανά εμπόδια στην εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών.

Το τοπίο αναμένεται “θολό”, αφού η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις διορισμένες και πλήρως ελεγχόμενες -από τον δήμαρχο- επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητας Ζωής, Νομικών Προσώπων), αλλά και η γενικότερη απαξίωση του δημοτικού συμβούλιου, θα κρατήσουν τη μειοψηφία σε ρόλο “γραφικό” και ανούσιο.

Οι προσδοκώμενες προγραμματικές συνεννοήσεις και συγκλίσεις, που θα προσέδιδαν ένα πλουραλιστικό πρόσημο στις διοικήσεις των δήμων, εξανεμίζονται και θα μεταβληθούν σε διαπραγματεύσεις και αδιάφανες συνδιαλλαγές μεταξύ παρατάξεων, πάντα με τη συμμετοχή του δημάρχου. Τα τοπικά συμβούλια και οι εκλεγμένοι πρόεδροι των κοινοτήτων υποβαθμίζονται και πάλι, περιορισμένοι σε διακοσμητικό ρόλο στο “πρώτο τραπέζι” της εκδήλωσης του χωριού τους, αφού τους αφαιρέθηκε η αποφασιστική αρμοδιότητα που όριζε ο “Κλεισθένης”. Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε, δικαίως προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις και κριτική περί “αντισυνταγματικότητας και αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος” του περασμένου Μαΐου.
Οι εκλεγμένοι πρόεδροι “ανακαλούνται στην τάξη” που τους θέλει “επαίτες” έξω από το γραφείο του δημάρχου, να ζητούν την “ελεημοσύνη” του για να πετύχουν και την παραμικρή, ακόμα, αυτονόητη συχνά παρέμβαση ή έργο.

Εν κατακλείδι, γίνεται ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί μέλημα της νέας κυβέρνησης η επίλυση προβλημάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών, αλλά ο έλεγχος του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να παραμείνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον εξυπηρέτησης συμφερόντων των “εκλεκτών”. Παράλληλα, επιθυμεί δήμους-επιχειρήσεις, με το χαμηλότερο δυνατό λειτουργικό κόστος, με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, αλλά τις μέγιστες δυνατές εισπράξεις από τέλη.

Το πεδίο έχει “ναρκοθετηθεί”, ωστόσο οι δημοτικές παρατάξεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να πάρουν θέση και να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά, απαιτώντας την κατάργηση του αντιδημοκρατικού αυτού νόμου.
Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να πάρουν θέση και μαζί με τους πολίτες να αντιδράσουν μαζικά απαιτώντας την κατάργηση αυτού του αντιδημοκρατικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση.