Μενού Κλείσιμο

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου, όπου η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών δήμου Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας» συγκέντρωσε ποσοστό 10,88% (2.162 ψήφους), αλλά και την επίσημη ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται από τον συνδυασμό μας (ο επικεφαλής Σάκης Παπανδρέου και οι Σάκης Κυργιάννης, Ηλίας Αγγελακούδης και Φώτης Χαντζής), θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε κάποιες επισημάνσεις αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταρχάς, σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μας αφήνει ικανοποιημένους. Είναι γεγονός ότι οι προσδοκίες μας ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αποτέλεσμα που καταγράφηκε στις κάλπες. Οι δημότες όμως μίλησαν. Σε ένα κλίμα τεχνητής πόλωσης, πιέσεων, παλαιοκομματικών τακτικών και «ύποπτων» ρόλων των Μ. Μ. Ε., επέλεξαν το συνδυασμό του κ. Μαυρίδη, προφανώς ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο, την οποία, παρεμπιπτόντως, κατέκριναν και καταδίκαζαν το προηγούμενο διάστημα.

Σε ένα ναρκοθετημένο προεκλογικό τοπίο, που θύμιζε εποχές «Μαυρογιαλούρου», οι υποψήφιοί μας και ο επικεφαλής μας, Σάκης Παπανδρέου, πορεύτηκαν χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις πολιτικής ηθικής, δείχνοντας ξεκάθαρα πως αντιμετωπίζουμε τους δημότες ως πολίτες και όχι ως πελάτες. Προτάξαμε το ΕΜΕΙΣ κι όχι το ΕΓΩ, απαντήσαμε με επιχειρήματα και προτάσεις για το «αύριο του δήμου». Απαντήσαμε με χαμόγελο και κατανόηση στη λάσπη, τον κιτρινισμό και τα fake news που διακινούσαν, δείξαμε και αποδείξαμε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που πορευτήκαμε.

Καταθέσαμε την προγραμματική μας πρόταση που ήταν αποτέλεσμα διαλόγου, ζύμωσης με την τοπική κοινωνία και ρεαλισμού για ένα δήμο των πολλών, για ένα δήμο δημοκρατικό, ανοιχτό, αλληλέγγυο, διεκδικητικό, σύμμαχο των δημοτών. Για ένα δήμο που θα έβαζε «ανάχωμα» στη φυγή των νέων ανθρώπων, που θα άλλαζε την πορεία, θα έδινε προοπτική και ελπίδα. Παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας αναγνωρίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών ως ο «ποιοτικότερος» συνδυασμός, με φρέσκες ιδέες και καθαρά πρόσωπα, εντούτοις δεν «εισέπραξε» στις κάλπες αυτό που προσδοκούσαμε. Αυτό δεν μας πτοεί. Κάναμε την αυτοκριτική μας, εντοπίσαμε λάθη και παραλείψεις και «βγαίνουμε» από τις εκλογές πιο σοφοί και πιο έτοιμοι για τις μεγάλες μάχες που είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στο δημοτικό συμβούλιο και στο δήμο.

Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του δήμου μας. Εντούτοις, χωρίς λαϊκισμούς και άναρθρες κραυγές εντυπωσιασμού, θα ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο της πολιτικής αντιπαράθεσης με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο. Οφείλουμε, και θα το κάνουμε, να καταθέσουμε το δικό μας αφήγημα για το πώς θέλουμε το δήμο Ορεστιάδας, την πόλη και τα χωριά μας, και να τα επικοινωνήσουμε στους δημότες, τους οποίους θέλουμε συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές του δήμου που θέλουμε και θα αγωνιστούμε για να έχουμε. «Είναι στο χέρι μας» και θα το πετύχουμε. Είμαστε το αύριο και είμαστε εδώ σήμερα…

* Ευχόμαστε καλή δύναμη στον επικεφαλής μας και στους δημοτικούς μας συμβούλους, έχοντας τη βεβαιότητα πως θα καταφέρουν και θα δώσουν το «στίγμα» της παράταξης που με την υπεύθυνη στάση της καταξιώθηκε στη συνείδηση των δημοτών.