Μενού Κλείσιμο

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΘΑ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ;

Δυστυχώς, ακόμα μία δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή μας διαφαίνεται στον ορίζοντα κι αυτή έχει να κάνει με την απομάκρυνση της πιθανότητας της ίδρυσης τρίτου πανεπιστημιακού τμήματος στην Ορεστιάδα και συγκεκριμένα αυτού της Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφολογίας.

Η ανησυχία προκύπτει γιατί διαπιστώνουμε πως παρά τη μέχρι τώρα «βεβαιότητα» που επικρατούσε για την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος στην Ορεστιάδα, τελικά η σοβαρή αυτή πιθανότητα απομακρύνεται ή στην καλύτερη περίπτωση γίνεται πάλι διεκδικήσιμη. Η ανησυχία αυτή ενισχύεται καθώς στις επίσημες συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρυτανεύων του Δ.Π.Θ., υπήρξε εμφανής επιφυλακτικότητα στο να ανακοινώσουν ποια θα είναι η έδρα του νεοσύστατου τμήματος της Διατροφολογίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξει και αυτή η σχολή στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική καθώς ενώ η Ορεστιάδα είχε τη δυνατότητα να εντάξει εκτός από το τμήμα της Διατροφολογίας ακόμα και αυτό  της Κτηνιατρικής, στο τέλος πιθανά θα είναι η μοναδική πόλη-έδρα  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου όπου δεν θα ιδρυθεί νέο τμήμα!
Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας «Είναι Στο Χέρι Μας» θεωρούμε πως η Ορεστιάδα μπορεί να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει τόσο τη λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής, όσο και της Διατροφολογίας για πολλούς πρακτικούς και χειροπιαστούς λόγους κι όχι ορμώμενοι από τοπικιστική διάθεση.
Η Κτηνιατρική Σχολή και η Διατροφολογία έχουν άμεση συνάφεια με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα της Ορεστιάδας. Το όραμα μας είναι να δημιουργηθεί στην Ορεστιάδα ένα επιστημονικό κέντρο  που θα έχει ένα πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο Γεωτεχνικών Επιστημών, το οποίο θα καλύπτει όλα τα πεδία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας σε έναν Δήμο που είναι απόλυτα κατάλληλος για αυτό καθώς η αγροτοκτηνοτροφία είναι ο κεντρικός πυρήνας της οικονομικής της δραστηριότητας.
Επιπλέον, πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ Ορεστιάδας, με κτιριακές εγκαταστάσεις 800 τ.μ. και οικόπεδο αρκετών στρεμμάτων, γεγονός  που επιτρέπει και μία μελλοντική κτιριακή επέκταση. Αυτές είναι υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα σε πρώτη φάση τις σχολές της Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας.
Στα πλεονεκτήματα που καταγράφονται για την επιλογή της Ορεστιάδας, είναι η ύπαρξη  του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων και των Δημοτικών Σφαγείων, που είναι βασικές και χρήσιμες υποδομές για τη  λειτουργία των σχολών Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας, οι οποίες εξασφαλίζουν βαθύτερη επιστημονική κατάρτιση αλλά και πρακτική εμπειρία στους φοιτητές.
Το πιο λυπηρό είναι ότι σε όλες αυτές τις διεργασίες που εκτυλίσσονται σχετικά με την ίδρυση νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης είναι εκκωφαντικά απών. Ενώ υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις που περιγράψαμε παραπάνω για να καταστεί το Πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας ένα από τα πιο περιζήτητα στη χώρα, στο τέλος με την παθητικότητα που τον χαρακτηρίζει, η Ορεστιάδα θα μείνει ουραγός των εξελίξεων και αντί για ισχυροποίηση ίσως δούμε στο μέλλον και το απευκταίο σενάριο της συρρίκνωσης των σχολών που ήδη υπάρχουν στην πόλη μας.
Απαιτούμε τη μέγιστη δυνατή διεκδικητικότητα σε τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας και καλούμε τον κύριο Μαυρίδη, έστω και την ύστατη ώρα, να πάψει να παρακολουθεί άπραγος τις εξελίξεις και να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Δήμου ως οφείλει.