Μενού Κλείσιμο

Περιβάλλον & Ελεύθεροι Χώροι

Ουσίας και “βιτρίνας” θα έπρεπε να είναι οι παρεμβάσεις στον τομέα περιβάλλοντος και ελεύθερων χώρων στον δήμο Ορεστιάδας, που εδώ και χρόνια φαίνεται ότι έχει μείνει στάσιμος στο συγκεκριμένο κρίσιμο πεδίο, το οποίο άπτεται και της καθημερινότητας των δημοτών. 

Δυστυχώς, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η αξιοποίηση των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων αναψυχής βρέθηκε πολύ χαμηλά. Εντελώς εκτός πλάνου, δε, ήταν ο παραμικρός, έστω, προγραμματισμός για τη δημιουργία νέων τέτοιων χώρων, που θα συνέβαλε στην αισθητική αναβάθμιση γειτονιών της πόλης και των οικισμών, δίνοντας, παράλληλα, διέξοδο αναψυχής και εκτόνωσης σε μικρούς και μεγάλους. Η αδράνεια στον τομέα του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, είτε λόγω χαμηλής ευαισθησίας είτε λόγω ανικανότητας, είχε ένα αδιάψευστο αποτέλεσμα που δεν κρύβεται κάτω από κανένα “χαλί”. 

Ο χώροι αναψυχής στην περιφέρεια του δήμου εγκαταλείφθηκαν παντελώς. 

Ενδεικτικές περιπτώσεις τα δασύλλια της Λεπτής και της Μεγ. Δοξιπάρας, που δεν έχουν την υποδομή για να υποδεχτούν επισκέπτες, παρότι θα μπορούσαν να μετατραπούν, με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους και στοιχειώδη φροντίδα, σε προορισμούς εκδρομής, ακόμα και για σχολεία.

Θλιβερή είναι και η εικόνα εγκατάλειψης του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο Ν. Χειμώνιο, για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, παρότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα πάρκα εντός του αστικού ιστού, με εξαίρεση κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν στον πευκώνα, παραδίδονται στη λήξη της δημοτικής περιόδου σε χειρότερη κατάσταση απ΄ αυτήν στην οποία η δημοτική αρχή τα παρέλαβε πριν από πέντε χρόνια. Οι νέοι στην πόλη αναζητούν χώρους ψυχαγωγίας και έκφρασης, αλλά δεν τους βρίσκουν πουθενά. 

Πάρκα με ταυτότητα 

Προτείνουμε το κάθε ένα από τα πάρκα να διαμορφωθεί θεματικά και να αποκτήσει τη δική “ταυτότητα”, διατηρώντας παράλληλα τη “ζωντάνια” του ελεύθερου χώρου για αναψυχή. 

Ενδεικτικά προτείνουμε τη διαμόρφωση των πάρκων Σαγήνης και Οινόης σε “πάρκα αθλητισμού”, με μικρά γήπεδα, τοποθέτηση ογάνων γυμναστικής κ.α. 

Τη διαμόρφωση του παρκου της ΥΕΒ σε “βοτανικό κήπο”, στον οποίο θα αναδειχθεί η τοπική βιοποικιλότητα.

Τη διαμόρφωση του πάρκου της Κλεισσούς σε πάρκο με πίστα skateboard, bmx κ.α.

Αξιοποίηση του βόρειου τμήματος του πευκώνα και των παλαιών γηπέδων τένις για δραστηριότητες που τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι θα μπορούσαν να υποδείξουν (π.χ. πάρκο εκπαίδευσης και βιωματικών εργαστηρίων 

Αστικός λαχανόκηπος

Ούτε ως ιδέα στο σχέδιο της απερχόμενης δημοτικής αρχή υπάρχει η δημιουργία αστικού λαχανόκηπου, έστω και πειραματικά. Μια τέτοια έκταση θα έδινε, εκτός των άλλων, ανακούφιση σε ευπαθείς-και όχι μόνο-ομάδες, αλλά και τη δυνατότητα σε κατοίκους που αναζητούν την ενασχόληση με τη γη, να δημιουργήσουν τις δικές τους οικιακές καλλιέγειες. Ένας αστικός λαχανόκηπος, όμως, θα αποτελούσε και ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης, με τη διάθεση ποσοτήτων της παραγωγής σε δομές που ενισχύουν οικονομικά αδύναμες οικογένειες. 

Δενδροφύτευση-περιβαλλοντική εκπαίδευση

Αποσπασματικές και χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και οι δενδροφυτεύσεις στο κέντρο της πόλης. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις επιλέχθηκε η αποψίλωση, προκαλώντας τις αντιδράσεις κατοίκων. Η συνεργασία με το πανεπιστήμιο θα ήταν καίριας σημασίας σε έναν συνολικό σχεδιασμό πρασίνου.

Σε έναν σοβαρό σχεδιασμό, άλλωστε, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και πάρκα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Τέτοιοι χώροι/σημεία θα μπορούσαν να είναι τα: Σταθάτου, Κυριακίδη,  Αγ. Θεοδώρων, Καραγατσιανών, Ταξιαρχών 

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση των σημείων τοποθέτησης μικρών κάδων απορριμμάτων, κατά μήκος των πεζοδρομίων.

Ποδηλατόδρομος

Η Ορεστιάδα ενδείκνυται για τη χρήση ποδηλάτου. Ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε μια σοβαρή στρατηγική για τις στοιχειώδεις-έστω-υποστηρικτικές παρεμβάσεις που θα ανέπτυσσαν περαιτέρω το ποδηλατικό “κίνημα” στην πόλη. Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί, έστω πιλοτικά, ένας ποδηλατόδρομος στην οδό Ευριπίδου, δηλαδή τον δρόμο από το ύψος του πανεπιστημίου μέχρι το Κέντρο Υγείας, στον οποίο κινείται καθημερινά μεγάλος αριθμός πολιτών, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές. Αυτή η πιλοτική διαδρομή θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για τη σταδιακή ανάπτυξη ενός δικτύου ποδηλατόδρομων και την ενίσχυση της ιδέας να γίνει το ποδήλατο το βασικό μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Τα “ξεχασμένα” σπιτάκια του Άρδα και η απόλυτη αδιαφορία της δημοτικής αρχής

Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της δημοτικής αρχής θα έπρεπε προ πολλού να είναι η εξεύρεση μίας οριστικής λύσης για τους εγκαταλελειμμένους ξύλινους οικίσκους στο παρόχθιο δάσος των Καστανεών. Αντ΄αυτού, και παρότι το θέμα έχει επανειλημμένα τεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και υπήρξε και πρόταση για διεξοδική συζήτηση του ζητήματος σε ξεχωριστή συνεδρίαση, η δημοτική αρχή το προσπέρασε με περίσσεια αδιαφορία. Η συγκεκριμένη παρόχθια ζώνη παραμένει “κλειδωμένη” για τους πολίτες, που στερούνται το φυσικό τοπίο, αφού τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτό. Η όποια υποδομή εγκαταστάθηκε εντός της ζώνης αυτής, μετά από χρόνια εγκατάλειψης, έχει πλέον καταστραφεί, και για ό,τι πιθανόν σώζεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Η παρόχθια αυτή ζώνη πρέπει να ανοίξει ξανά, να επιτραπεί η πρόσβαση στους κατοίκους του χωριού και στους επισκέπτες, τμήμα της να αξιοποιηθεί κατά τρόπο που θα αποδίδει έσοδα στον δήμο και όλο το παρόχθιο μήκος της, μέχρι και τα Ρίζια, να μετατραπεί αρχικά σε ένα περιπατητικό/ποδηλατικό μονοπάτι, με προοπτική να αναπτυχθεί περαιτέρω, στη βάση ενός συγκροτημένου και καλά μελετημένου σχεδίου, μετά από διεξοδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και σε συνεννόηση και με τα συμβούλια των κατοίκων των δύο χωριών.  

*Για προτάσεις – παρατηρήσεις σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις, επικοινωνείστε μαζί μας στο: contact@einaistoxerimas.gr